Forside Instruks til forfattere Forberedelse til lægebesøg Kontakt Nyhedsbrev Præsentation Links
    
  » Kræft i nyrebæknet » Patientberetninger » Beretning 3
Print side   Tilføj til favoriter   E-mail side 

Fortælleren er en mand på 60 år

Beretning om dagene efter nyreoperation – skrevet af en mand på 60.

Sommer 2007 fik jeg efter en række undersøgelser fjernet venstre nyre.

Jeg oplevede, at både information, behandling og pleje generelt var både dygtig og omsorgsfuld – TAK til alle !!

Der er dog to undtagelser:

- Det er rimelig tumpet, at jeg ikke blev gjort opmærksom på hjemmesiden ”www.urinvejscancer” før lang tid efter operationen.

- Dagene efter operationen gav nogle uventede oplevelser, som var vanskelige at håndtere, særligt når man er nyopereret og sprød. Derfor disse linier til at forberede kommende nyopererede.

Onsdag 8 august:

Blev jeg kørt til operation – bedøvet ved 10-tiden og begyndte at få rigtig fornemmelse af tid og sted ved 18-tiden – meget lang tid, efter min oplevelse. Men det var jo også en kikkertoperation, som må tage lang tid.

Havde det problem, at mit højre øje smertede meget (langt mere end selve operationsstedet !) – det var nærmest, som om der var grus i øjet. Det var næsten umuligt at åbne øjet, og jeg var bange for, at mit syn var skadet. Årsagen er formodentlig, at man ikke havde fået tapet højre øje helt til, og derfor udtørrede øjet lidt under den lange operation – det var altså ikke farligt, men blev oplevet som sådan af mig, fordi jeg ikke forstod sammenhængen i min omtågede tilstand.

Torsdag 9 august:

Blev jeg flyttet fra intensiv og til urologisk (urinvejs kirurgisk) sengeafdeling. Spiste lidt, kom op at gå og øjet fik det bedre.

Men havde problemer med stærke smerter i leddene, særlig markant i venstre skulder. Årsagen er formodentlig lejringen under den lange operation + rester af den luft, som bliver blæst ind i bughulen. Men igen forstod jeg ikke denne sammenhæng og blev utryg ved disse uventede og ret voldsomme smerter.

Sov godt i starten af natten, men vågnede ved tre-tiden og kunne ikke falde i søvn igen på grund af en meget ubehagelig følelse af at skulle tisse og være kvalm og irriteret i urinlederen. Hen ad morgenen besluttede jeg mig endelig til at forespørge en sygeplejerske – hun lavede en ultralydsscanning, som viste at min blære var totalt fyldt/overfyldt ( mindst 1 liter urin). Årsagen var en forstoppelse i kateteret, som blev fjernet, hvorefter urinen strømmede ud af blæren – og mit liv blev normaliseret.

Konklusion: Vær OBS på, om kateteret kan være stoppet – det er en tynd slange, og der skal altså ikke meget til, før den bliver blokeret!

Fredag 10 august:

Var jeg ret træt efter kateter-halløjet, men ellers en dag med klar fremgang

Men fordøjelsen ville ikke rigtig komme i gang – i sig selv ret forståeligt: Den havde været udsat en total udrensning, langvarig bedøvelse, morfin til smertelindring og manglende fysisk aktivitet efter operationen. Men fordøjelsen skal jo i gang, og derfor fik jeg før natten et præparat, som i løbet af 6-8 timer skulle sætte gang i sagerne. Og det var et dumt tidspunkt – jeg kunne ikke sove på grund af de smerter, som følger med et afføringsmiddel i et tarmsystem, som ikke fungerer.

Konklusion: Fint med afføringsmiddel, men om morgenen/dagen - ikke lige før søvn. Og så skal man holde igen med morfinen, huske at drikke meget væske og sørge for at komme mest muligt op at gå.

Lørdag 11 august

Blev jeg prøveløsladt – skulle bare være tilbage mandag kl 8.30.

Herligt med denne frihed, men MEGET træt og langt mere plejekrævende, end jeg havde forventet – og jeg er i urimeligt god form i forhold til min alder.

Konklusion: Hvis du ikke har virkelig stærk back-up hjemme, så skal du blive på hospitalet lidt længere – også selv om du føler, at du gerne vil og kan.

Og en overvejelse til personalet på afdelingen: Mange mennesker har i dag ikke den helt nødvendige back-up til at komme hjem på 3-dagen – f eks må andelen af enlige være mere end 50 % i jeres optage-område. Mange mennesker oplever det måske også som pinligt, at de er alene og ønsker ikke at være til besvær ved at belaste hospitalssystemet. Spørg omhyggeligt, om der virkelig er back-up hjemme og pas på med at skabe en forventning om, at det er en naturlig selvfølge at komme hjem så hurtigt som muligt.

Søndag 12 august:

Klart bedre – det var nok på dette tidspunkt, at jeg var parat til at blive prøveløsladt ?

Smerterne i skulderen næsten væk - opdager, at jeg er ret oppustet i bugregionen – skarpe smerter omkring operationsstederne, som generer særligt om natten, hvis man ikke ligger helt stille. Om lørdagen havde jeg nedsat mængden af smertestillende midler om lørdagen (droppede gigt-præparatet, men fastholdt panodil), og det var nok en dum ide: Det er nok klogest at fastholde fuld smertelindring noget længere.

Mandag 13 august:

Udskrivningsforretning: God snak med kirurgen.

Og så blev kateteret fjernet – i sig selv ret ubehageligt, men også frydefuldt. For en mand som mig var det psykisk ret belastende at trisse rundt med en slange gennem penis og min urin i en skvulpende pose – særligt i forhold til min kæreste. Det er en nødvendig og helt fornuftig sag med kateter osv, men vær forberedt på, at man føler sig meget lidt maskulin og attraktiv – jeg havde det decideret svært ved situationen, og havde i virkeligheden mest lyst til at holde mig helt for mig selv.

Og så er vi nået til onsdag 15 august, hvor jeg sidder ved min PC og skriver dette.

Jeg er begyndt at cykle lidt, sover stabilt, har færre smerter og er vist lidt mindre oppustet.

Glæder mig til mandag 20 august, hvor stingene skal tages – og hvor jeg får svaret på vævsprøverne fra nyren: Forhåbentlig holder hypotesen om, at der er tale om den mere fredelige form for cancer, som kommer fra slimhinderne. I så fald kan jeg se frem til et program med overvågning af blæren – men også gode muligheder for mange år endnu.

Håber, at disse uforgribelige skriverier kan være til nytte for kommende nyopererede – måske var det en ide for sengeafdelingen og andre afdelinger for nyopererede at udvikle en lille brochure, som kan forberede patienter på den første tid efter operationen ?

Patienter med kræft skriver til andre patienter med kræft


Privacy statement   Copyright © Svaneklinik - All Rights Reserved.

CMS - Content Management System by Media2.